Omkostninger ved at låne

Hvilke omkostninger er der ved et lån?

Der er forskellige typer omkostninger forbundet ved et lån. Mange tror, at man udelukkende skal kigge efter renten, når man sammenligner lån, og skal se hvor meget de koster. Dette er til dels rigtigt, men man kan går galt i byen, hvis man tror man udelukkende kan sammenligne hvad et lån koster på renten.

Det skyldes, at der er flere omkostninger end renten. Du kan her læse om andre omkostninger der kan være forbundet med at optage et lån.

• RENTEN: Renten er en procentsats, der tillægges som omkostning på dit lån. Renten fastsættes efter, hvilken type lån, du foretager, samt hvor stor risikoen for långiveren er. Man kan sige, at renten er en omkostning efter, hvor stor risikoen er for långiver ikke at få pengene tilbage. Jo højere risiko, der er for långiver, jo højere vil renten være. Renten er normalt højest på forbrugslån, fordi der ikke stilles sikkerhed for lånet, som eksempelvis ved et realkreditlånlån, hvor renten er lav, fordi långiver har sikkerhed i boligen.

• ADMINISTRATIONSOMKOSTNINGER: Dette er et beløb, som bankerne typisk afregner som et beløb pr. måned. Beløbet er oftest på mellem 15 og 35 kroner pr. måned. Derfor tænker du sikkert, at dette er beløb er “ligegyldigt”. Det kan dog have en stor indflydelse på de samlede omkostninger. Forestil dig eksempelvis, at du har lånt 5.000 kroner over et år, og betaler 500 kroner alene administrationsomkostninger.

• STIFTELSESOMKOSTNINGER: Denne omkostning angives som et engangsbeløb, og dækker de byrder som långiver har ved at etablere lånet. Oftest er beløbet en procentsats, ofte 5 %, af dit samlede lånebeløb. Dog med en minimumsats på nogle hundrede kroner.

• PBS-GEBYRER: Dette beløb betales som en månedlig ydelse, og går til at benytte betalingsservice som betalingsform.

Disse omkostninger er de mest almindelig ved et lån, og det er for dem, der har den største indflydelse på, hvad dit lån kommer til at koste. Du tænker måske, at der da alt for besværligt selv at skulle at skulle regne alle omkostningerne sammen, når man skal sammneligne hvad lånene koster. Derfor skal du kigge efter det såkaldte ÅOP.